Forskning

Forside

Kontakt

Foredrag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bøger og udstillinger

 

 

 

 

Et meget ilde berygtet fruentimmer

Ny bog. 194 sider. Send mail til Agnete Birger Madsen for mere information.

 

 

Et barnelig i en kuffert

 

 

I 1923 fødte Erna i al hemmelighed et barn, som hun straks efter kvalte. Det foregik i stilhed, under dynen, som hun delte med sin bedstemor, der intet hørte.

Hun var ikke den eneste. Fra 1900 til 1950 blev 614 kvinder dømt for at have forårsaget deres nyfødte barns død. Hvor mange, der ikke blev opdaget og dømt, kan vi kun gætte os til.

Denne bog handler om nogle af disse barnemordersker, og den beskriver hvordan de gradvist forsvandt og blev til fosterfordriversker i stedet.

Deres historie er ikke blevet skrevet før, måske fordi den er så grum. Den er baseret på lang tids forskning af samtidige kilder som politiforhør, fængselsjournaler, avisartikler og fotos.

Det er en barsk bog, og det er en flot bog. Den er på 156 sider og koster 149 kr.

Kan læses af alle og kan også bruges i historieundervisningen i de ældste klasser og på ungdomsuddannelserne.

Spørg efter den hos din boghandler eller på dit bibliotek, og hvis de ikke har den, kan den bestilles på Kvindemuseet: 86186470 

 

 

 

Den hvide slavehandel

For 100 år siden hed det ikke trafficking, men den hvide slavehandel. Men dengang blev også danske piger solgt til ”et liv i utugt”. I bogen kan man læse om den tids trafficking. Om unge piger, der troede, at de skulle være tjenestepiger i New York eller sangerinder i Moskva.

Samtidig rullede skrækhistorier om unge piger, der forsvandt sporløst hen over det ganske land og forskrækkede ikke mindst unge pigers forældre. Hvad var sandt og hvad var myte og hvad gjorde man konkret for at forhindre menneskehandel dengang? Disse emner behandles i bogen.

 

Kvindemuseets Forlag 2008. Kan bestilles på Kvindemuseet: 86186470. www.kvindemuseet.dk

 

Barnepiger og stripperdrenge
-Om børns arbejde i det danske industrisamfund

Mælkepiger og stripperdrenge. Hjælpepiger og skrådrenge. Barnepiger og flaskedrenge. Denne bog sætter fokus på pigernes og drengenes lønarbejde i det danske industrisamfund. Hvordan har det ændret sig, og hvad betyder arbejdet for børnenes forståelse af verden omkring dem?
Bl.a. sættes der fokus på børns arbejde på C.W. Obels tobaksfabrik omkring år 1900, 14-17-årige pigers arbejde på chokoladefabrikken Elvirasminde i 1930'erne og bypiger og bydrenges arbejde i hele århundredet. 112 sider. 125 kr.

Kvindemuseets Forlag 2006. Kan bestilles på Kvindemuseet: 86186470  www.kvindemuseet.dk

Karen Sophies barselsfærd
 -
Levevilkår for ugifte mødre og uægte børn i to danske landsogne cirka 1830 -1880

Denne bog er en lettere redigeret udgave af min ph.d. afhandling om uægte børn og ugifte mødre i 1800-tallets Danmark. Der er tale om et grundigt forskningsarbejde, der bygger på undersøgelser af 100 ugifte mødre og deres 178 uægte børn fra to landsogne. Med det formål at få svar på spørgsmål som: Hvorfor der i nogle egne af Danmark blev født mange, og i andre egne kun ganske få uægte børn? Hvem blev gravide og under hvilke omstændigheder? Hvor fødte de, og påvirkede fødslen - eller fødslerne - deres og barnets levevilkår efterfølgende. Bogen giver ny viden på et område, der i Danmark er stor set uudforsket.

Kvindemuseets Forlag 2005.  347 sider. Pris 150,- kr.

 

BogenDe Uægte er udstillingskataloget til en udstilling  vist på Kvindemuseet i Århus i 1998 og på Vendsyssel historiske Museum i 1999. Udstillingen fortalte i tekst, fotos, genstande og billeder af Skagensmalere, især Anna Anker, historien om uægte børn og deres mødre i min familie. Udgangspunktet er min far, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Han var søn af en fiskerpige fra Skagen og en ung typograf fra Hjørring. Sidstnævnte var selv et uægte barn, og fiskerpigen havde en storsøster, der overhovedet ikke lignede resten af søskendeflokken……….

De to familiers forskellige historie, miljøer og måder at takle situationen beskrives i bogen. Der fortælles om skæbner og historier i syv generationer. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan fås på biblioteker.

 

Kvindemuseets Forlag 2008. Kan bestilles på Kvindemuseet: 86186470. www.kvindemuseet.dk

 

Udstillingen “Slip spøgelserne ud af familieskabet er en del af det landsdækkende projekt om dansk identitet:”….herfra min verden gaar”, som er støttet af År 2000 Fonden og Kulturministeriet.

“Slip spøgelserne ud af familieskabet” er en interaktiv udstilling. I dette tilfælde betyder det, at den har det mål at få folk til at fortælle deres historie. Få luftet familiehemmelighederne. Enten skriftligt eller mundtligt. Udstillingen skal inspirere, således at beskuerne får lyst til at berette. Mange har taget udfordringen op. Ca. 70 beretninger befinder sig nu på Kvindemuseet til glæde for nutidens og eftertidens historikere.

Udstillingen har været vist på Kvindemuseet i Århus, På Vendsyssel historiske Museum i Hjørring, i Holstebro, i Faaborg, i Nakskov, i Farum og på Haderslev lokalhistoriske Arkiv.

Nogle af beretningerne er udkommet i bogen Ægte historier om uægte børn, hvor 4 mødre og 20 uægte børn fortæller deres historier. Se nærmere om bogen under forskning.

 

Artiklen “Kvindfolk og fattigfolk i Sønder Harritslev for ca. 150 år siden. Udkom i Vendsyssel NU & DA 1998-1999. Den handler om Kirsten og og hendes datter Andresine, der begge levede i et ekstremt fattigt miljø på landet i midten af 1800-tallet.

 

 

Kvindemuseets Forlag 2008. Kan bestilles på Kvindemuseet: 86186470. www.kvindemuseet.dk

 

 

Barnemordersken på Aastrup

Hvad gjorde de egentlig, de ugifte kvinder, der blev gravide i gamle dage. Dengang før p-piller, fri abort og børnepenge?

Else Marie valgte at skjule graviditeten. Hun havde nemlig været igennem det hele to gange før, og tredje gang var ikke lykkens gang, tværtimod! Det var strafbart, og hun risikerede fængsel på vand og brød. Else Marie "kom til" at kvæle barnet med sine ben, da hun i al hemmelighed fødte det om natten på pigeværelset på Aastrup Hovedgård. Året var 1853. Det blev opdaget og hele den tragiske historie skrevet ind i politiprotokollen, da Else Marie blev afhørt sammen med madmor, husbond, to malkepiger og mejersken, som fandt barnet på bunden af Else Maries kiste.

Else Maries historie og flere andre kvinders historie kan man læse i bogen "Barnemordersken på Aastrup. Bogen er et resultat af mit forskningsprojekt om uægte børn og ugifte mødre i Sct. Hans sogn. Jeg har gravet alle de oplysninger frem, jeg har kunnet finde om 71 ugifte mødre og deres 131 uægte børn. - Ud fra disse personers historier, fortæller bogen om hvem det var, der fik uægte børn, hvor de blev gravide, hvor de fødte dem, og hvad der siden hen skete med mødrene og børnene.

Bogen er udgivet af Vendsyssel historiske Museums forlag i 2003 og kan købes på  Vendsyssel historiske Museum i Hjørring  tlf. 96 24 10 50. www.vhm.dk

 

Kvindemuseets Forlag 2008. Kan bestilles på Kvindemuseet: 86186470. www.kvindemuseet.dk