Forskning

Forside

Kontakt

 

om uægte børn, fattigfolk og kvindfolk, pakkepiger og stripperdrenge, slavehandlere og syngepiger, Maude og Agnes og andet godtfolk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uægte børn og ugifte mødre

 

 

Foredrag

Alle emner er baseret på forskningsprojekter, heraf de fleste i samarbejde med Kvindemuseet i Danmark.

 

 

 

Foredrag på herregården Odden, marts 2007

 

..et meget ilde berygtet Fruentimmer

 

 

Dette foredrag handler om min tiptiptipoldemor, Kirsten Andersdatter Kudsk og hendes livslange forhold til tøndetærsker og daglejer Thomas Madsen. Det var et ulovligt forhold, da ingen af dem var blevet lovformeligt skilt fra deres tidligere ægtefælle, og præsten anmelder dem derfor flere gange for hor og de bliver afhørt af herresfogeden og idømt fængselsstraf. Kirsten befandt sig på bunden af samfundspyramiden, men hun var ikke alene. I foredraget fortæller jeg om hendes liv sammen med løsgængere, tyveknægte, rakkere, drukkenbolte, prostituerede og andet godtfolk på landet i første halvdel af 1800-tallet. Foredraget kan ses som en videreførsel af foredraget om kvindfolk og fattigfolk på landet, og bygger på nye kildefund

 

 

 

Et barnelig i en kuffert

 

 

 

 

Engeline, Johanne, Agnes, Jensine og en masse andre blev som ugifte gravide, og i al hemmelighed fødte og dræbte de barnet umiddelbart efter. Ikke fordi de var lystmordere, men fordi de ikke kunne se andre muligheder.

Det lyder fuldstændig vanvittigt i vore ører.

Men i perioden 1900-1950 blev i DK 614 kvinder dømt for at have forårsaget deres nyfødte barns død...og så var der jo alle dem, der ikke blev opdaget.

I foredraget vil jeg fortælle om nogle af disse kvinders historier og ad den vej prøve at forklare, hvordan det kunne gå så galt. Det er meget forskellige historier, og de spænder fra den ganske unge og naive tjenestepige til den erfarne kokkepige, der nåede at slå fem børn ihjel, inden hun blev opdaget.

Jeg vil også fortælle om, hvordan jeg har fundet frem til dem, om kildegrundlaget og afslutningsvis lidt om udviklingen i løbet af de 50 år - fra barnemord til illegal abort.

 

 

 

 

Uægte børn i syv slægtled

 

 

Skæbner og livshistorier i min egen familie. Udgangspunktet er min far, et uægte barn, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Hans mor var fiskerpige fra Skagen, hans far en nyudlært typograf fra Hjørring. Sidstnævnte var selv et uægte barn og fiskerpigen havde en storesøster, der slet ikke lignede resten af søskendeflokken…..Det vrimler med uægte børn i min familie, men reaktioner og måder at takle situationen på var  vidt forskellige alt efter tid, miljø, tro og personlig styrke. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvindfolk og fattigfolk på landet ca. 1850

Dette foredrag handler om to af min formødre, Kirsten Andersdatter og dennes datter, Andresine. Her går jeg mere i dybden i et miljø, der var de forladte koners og ugifte mødres i fordums dage: Spinde -sy, -vævekonerne på landet. Det er et spændende miljø, som historikerne ikke kender meget til. Men Kirsten har skrevet til Amtmanden i flere omgange, og i disse breve kan vi udlede en masse om hendes og ligesindedes levevilkår. Det sidste brev var en bønfaldelse om at måtte slippe for en straf på 14 dages vand og brød: Hun var blevet grebet i hor.
Datteren Andresine var i en årrække tjenestepige på de store hovedgårde i nærheden. For hver ny hoved gård også et nyt barn. I alt fem uægte børn blev det til.
De to kvinders liv fortælles med udgangspunkt i de benyttede kilder: Kirkebøger, folketællinger, fattigprotokoller, faderskabssager, politiprotokoller, breve til Amtmanden og andre dokumenter.
Det handlede om overlevelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ung I Danmark i 100 år

Kan I huske jeres første dansesko?
På Kvindemuseet arbejder jeg meget med unge - både de nuværende og dem der engang var unge.
Hvordan var det at være teenager, dengang for 100 år siden, da begrebet overhovedet ikke fandtes, og for 50 år siden da det var helt nyt? Ungdomslivet har op igennem 1900 tallet været igennem en større revolution og det vises i billeder og gennem citater fra unge selv.
"
 
 

 

 

 

Karen Sophies barselsfærd

 

 

Dette foredrag tager udgangspunkt i min ph.d. afhandling, hvor jeg sammenligner to sogne. Et i Nordjylland, hvor der i perioden 1830-1880 blev født mange uægte børn, og et i det sydlige Jylland i samme tidsperiode, hvor fænomenet uægte børn var næsten fraværende. Hvorfor mon? I foredraget fortæller jeg om liv, skæbner og miljøer i de to sogne og giver et bud på afhandlingens centrale forskningsspørgsmål:.
1. Hvorfor blev der født mange uægte børn i nogle sogne?
2. Hvordan var graviditets og -fødeomstændighederne for kvinderne og opvæksten for børnene?
3. Sker der ændringer i løbet af perioden?- Se mere under
forskning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slip spøgelserne ud af familieskabet

 

Fortielsen og løgnen er det værste. Det fortæller mange uægte børn, der blev født i 20’erne, 30’erne - ja helt op til 70’erne. Jagten på sandheden og dermed egen identitet kom for mange af disse børn til at fylde uendelig meget i deres liv. I forbindelse med udstillingen “Slip spøgelserne ud af familieskabet”, som inspirerer publikum til at slippe skeletterne ud, har jeg modtaget mange fine beretninger bl.a. fra uægte børn. Nogle af disse historier er udkommet i bogen “Ægte historiker om uægte børn”. Foredraget tager udgangspunkt i udstillingen og beretningerne. 

Chokoladefabrikken "Elvirasminde"

 

"Det var nogle værre piger, der arbejdede på Elvirasminde"...Sådan fortæller Ketty, der selv var pakkepige på fabrikken fra hun var 14 år gammel. I dette foredrag fortæller jeg om en stor kvindearbejdsplads i Århus fra ca. 1900 til 1950. Foredraget illustreres med billeder og citater fra dem, der arbejdede der. Det er kommet i stand som følge af min forskning i børnearbejde i industrisamfunde

 

 

 

 

 

Den hvide slavehandel i Danmark

I dag hedder det trafficking. Tidligere hed det den hvide slavehandel. Det er et og det samme, men med den store forskel, at det dengang var europæiske og herunder også danske piger, der blev lokkede og solgt til bordeller i udlandet - til New York, Buenos Aires og Moskva. I dag er det os, der er modtagerland for f.eks. handlede russiske piger. Min forskning i politisager, generalkonsulers indberetninger, avisartikler m.m. har afsløret flere tilfælde af, at danske piger har været handlet. I foredraget fortæller jeg bl.a. om de danske piger, der tog til Rusland for at synge i sangerinderpavillioner - m.m. i 1890'erne, og om de myter og skrækhistorier, der fulgte med. Hvad var sandt og hvad var rent underholdning, og hvad gjorde man dengang for at forhindre kvindehandelen. Afslutningsvis trækker jeg paralleller mellem kvindehandelen dengang og nu. Skandinaviske piger på et bordel i New York anno 1881 og baltiske piger på et bordel i Århus anno 2004. Foredraget er baseret på et forskningsprojekt fra 2007.

 

 

 

 

 

 Kvinderne i Matador

Med udgangspunkt i nogle af Lise Nørgårds populære skikkelser fra TV serien Matador fortælles cirka 20 års kvindehistorie- 30'ernes og 40'ernes. Foredraget belyser nogle af tidens mange dilemmaer, der udsprang af modsætningerne mellem de traditionelle kvindedyder, som f. eks. konsulinde Holm var talskvinde for og den begyndende frigjorthed, som vi kan registrere i flere af seriens øvrige kvinder. Foredraget suppleres med billeder fra serien og fra tiden. .